top of page

Uppförandekod

Auktsjaur Country Houses uppförandekod är riktlinjer för hur vi och våra gäster ska bedriva vår verksamhet på ett etiskt, socialt och miljömässigt ansvarsfullt sätt.

I FÖRETAG MED RESENÄRER OCH ANDRA GÄSTER:

Hur behandlar vi varandra under evenemanget? Vi visar respekt för varandra.

 

NÄR MAN MÖTER MÄNNISKOR:

Under eventet möter vi människor i deras vardag. Vad är acceptabelt beteende under dessa möten? Finns det människor vi träffar som inte vill bli fotograferade, intervjuade osv? Besöker deras hem osv.

​

NÄR MAN MÖTER DJUR:

Under evenemanget kommer vi ofta i kontakt med både tama och vilda djur. Tamrenar, vildrenar, fåglar, hundar, boskap, rovdjur, fiskar etc. Hur kan vi interagera med dem utan att orsaka skada eller störning?

​

I NATUREN:

Nedskräpning, toaletter, ta hänsyn osv. Läs mer om allemansrätten nedan.

​

VID EN OLYCKA:

Om någon skadas, vad kan jag göra?

​

ÖVRIG:

Uppför dig specifikt för vilken typ av evenemang du deltar i. Till exempel: jakt, fiske, båtturer osv.

boat.jpeg

Allemansrätten

I Sverige ger allemansrätten oss en unik tillgång till naturen. Vi delar ett kollektivt ansvar för att bevara naturen för framtida generationer, varför den grundläggande regeln när vi lämnar våra hem är "stör inte och förstör inte" i naturen och att visa hänsyn till djurlivet, markägare och andra besökare.

​

Läs mer om Allemansrätten i Sverigehär.

  • PLANERA I FÖRVÄG
    Genom att planera i förväg blir det enklare att ta hand om naturen när du väl är ute. Läs på och tänk igenom din vandring i naturen, hur du på bästa sätt delar upp dina dagsetapper, boendens öppettider, din klädsel samt packning. Glöm inte att ta med en skräppåse att slänga avfallet i. På så sätt lämnar vi inga spår efter oss vilket är en förutsättning för att fortsätta uppleva de natur- och kulturmiljöer som Auktsjaur erbjuder.
  • HÃ…LL DIG TILL MARKERAD LED
    Ta hand om skog och mark genom att cykla, rida eller vandra på markerade leder. Alla cyklister uppmanas att följa cykelleden och hålla kontroll på sin cykel – innan du passerar andra, meddela artigt din närvaro och fortsätt med försiktighet.
  • VISA HÄNSYN TILL PRIVAT OCH ODLAD MARK
    Allemansrätten ger oss friheten att röra oss nästan överallt i naturen. En av de viktigaste komponenterna i utomhusetik är att vi uppträder vänligt gentemot andra besökare och givetvis mot markägare. Du får till exempel inte passera över någons privata tomt eller så pass nära bostadshus att de boende störs. Det finns inget exakt avstånd att förhålla sig till men håller du ett avstånd på 60-70 meter är du troligen på den säkra sidan. Fråga markägaren om du känner dig osäker. Det är viktigt att visa hänsyn till odlad mark, vandra aldrig över brukad åker med växande gröda, det är ditt ansvar att vandra efter kanten så att inget trampas ner och förstörs.
  • TÄLTA PÃ… RÄTT STÄLLE OCH TILLÃ…TEN TID
    Välj en tältplats där du inte stör markägare eller skadar naturen och stanna max några dygn. Tälta inte på betesmark eller mark som används för jordbruk eller plantering. Lämna alltid platsen som du hittade den och det du packat ur, packar du med hem. Kom ihåg att utedass och grillplatser kan vara privata om de ligger i anslutning till ett boende och då inte är fria att använda för dig som tältar
  • ELDA MED EFTERTANKE
    Det är både trevligt och stämningsfullt att sitta runt en lägereld men allemansrätten ger ingen självklar rätt att göra upp en eld. Du får elda på utsedda platser under säkra förhållanden så att elden inte riskerar att sprida sig eller skada mark, djur och växter. Under perioder kan lokala eldningsförbud råda. Det är ditt ansvar att ta reda på vad som gäller. Håll dig uppdaterad genom att besöka Länsstyrelses hemsida: Länsstyrelsen Norrbotten Välj i första hand iordningsställda eldstäder om du vill elda. Du ska exempelvis inte elda på eller vid mossa, torv, eller jordig skogsmark där elden kan ligga och pyra och sprida sig även efter att du lämnat den. Elda heller aldrig på klippor, då berget kan spricka av värme. Stående träd, döda eller levande, är hem för fåglar och insekter. Dessa lämnas intakta. Detsamma gäller fallna träd som är otroligt viktiga för biologisk mångfald därför får du inte hugga, såga eller sparka sönder dessa för ved. Genom allemansrätten får du däremot använda fallna grenar, kvistar och kottar som ligger lösa på marken. Elda inte sopor – eldstaden är ingen plats för sopförbränning. Släck alltid elden ordentligt med vatten och kom ihåg att det du packar ur packar du med hem.
  • TA MED DIG SKRÄPET
    All nedskräpning är förbjuden. Plastpåsar, cigarettstumpar, fiskelinor och även organiskt skräp som apelsin-, melon- och pistaschskal är skadligt för djur och vår miljö när de inte kastas på rätt sätt. Ta med ditt skräp hem om inte soptunna finns tillgänglig och plocka upp skräp som du hittar – vi bär alla ett gemensamt ansvar att städa upp efter oss innan vi går vidare från rast- och viloplatser.
  • UTRÄTTA BEHOVEN PÃ… RÄTT SÄTT
    Under 580 kilometer är risken stor att nöden förr eller senare kallar. Om dass eller toalett inte finns nära så gå av helst 100 meter från stigar och gräv en grop där du kan uträtta dina behov. Med spade och toalettpapper i din packning är du förberedd, toalettpapperet kan grävas ner, eldas upp (om det inte är eldningsförbud) eller tas med i din skräppåse. Släng inte toalettpapper i naturen.
  • HA KOLL PÃ… DIN FYRBENTA VÄN
    Förutom giltigt vaccinationskort och fästingmedel behöver du kunna förse din hund med vatten och näring så det är viktigt att planera din vandring och extra packning. En hund bör alltid vara kopplad om du inte har en sån relation till din hund att den kommer på direkt inkallning och på max ett koppellångt avstånd. Du kanske passerar genom renbetesområden och jordbruksmarker, där ska du koppla din hund enligt lag. Detta är särskilt viktigt under perioden 1 mars – 20 augusti.
  • VISA HÄNSYN TILL DJUR OCH ANDRA MÄNNISKOR
    Allemansrätten gäller oss alla så visa hänsyn när du tar dig fram så att du inte skrämmer eller stör andra människor eller djur. Tänk på att inte mata boskapsdjur, stör dem inte och låt inte din hund komma för nära. Att vandra genom en hage med sin hund, även om den är kopplad är inget vi rekommenderar, kor kan förutom att vara nyfikna även beskyddande av sina kalvar, gå alltid runt om du har hund eller cykel med dig. När du tar dig fram i renbetesland är det viktigt att komma ihåg att fjäll och skogar är renskötarnas arbetsplats och betesmarkerna är för renarna. Om du träffar på en ren bör du stanna upp och gärna öka avståndet samt vara tyst då renar är känsliga, speciellt under vårens kalvningsperiod. Om du har hund med dig ska den alltid vara kopplad.
  • BADA PÃ… RÄTT STÄLLE
    Du får bada nästan överallt, förutom vid tomt eller där det är särskilt tillträdesförbud exempelvis för att skydda fåglar. Är du osäker på om din tänkta badplats är för nära ett boende, knacka på och fråga husägaren om det är okej innan du tar ett svalkande dopp.
  • PLOCKA BLOMMOR, BÄR OCH SVAMP SOM ÄR TILLÃ…TNA
    Njut av vilda bär och svamp efter din vandring och av blommor som inte är fridlysta. På så sätt bidrar vi till biologisk mångfald och att insekters naturliga habitat inte förstörs. Läs mer om att plocka blommor, bär och svamp hos Naturvårdsverket. http://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Allemansratten/Det-har-galler/Plocka-blommor-bar-svamp/
  • VÄLJ BORT ELCYKEL
    Att köra elcykel, segway eller andra mindre fordon med motor i naturen ingår inte i allemansrätten, vilket betyder att du inte får använda dem på stigar, leder eller fritt i terrängen utan lov från markägaren.
  • VAR UPPMÄRKSAM UNDER JAKTSÄSONG
    I augusti och september börjar jaktsäsongen för björn, älg och fjällfågel längs leden. Det är inte några problem att vandra i skog och fjäll i Auktsjaur under denna period men vi ber dig att vara mer vaksam. Jägarna uppskattar om du bär något färgglatt och kanske även sjunger eller pratar lite för dig själv medan du tar dig fram.
  • FISKA MED RÄTT TILLSTÃ…ND
    Fiske ingår inte i allemansrätten. Vill du fiska behöver du därför kolla upp de lokala reglerna för det vatten du tänkt fiska i. Läs mer om lagar, regler och köp ditt fiskekort online på iFISKE eller https://auktsjaur.se/upplevelse/fiske/
  • VÄLJ DRICKSVATTEN MED EFTERTANKE
    I Sverige är vattenkvalitén god och strömmande vatten som bäckar, åar och älvar längs leden är vanligtvis drickbart. Däremot kan vi aldrig förutse händelser som exempelvis bristfällig hantering av avlopp eller ta ansvar för det vatten du dricker håller drickskvalitet. För säkerhets skull kan du koka vattnet, eller använda vattenreningstabletter. God planering är A och O inför sin vandring och vi rekommenderar att du alltid fyller på och packar med dig färskt vatten inför varje dagsetapp.
bottom of page